Visuel identitet for Randers Bibliotek 

Case: Randers Bibliotek / Visuel identitet samt implementering af design
Bureau: Opgaven er løst i stillingen som senior Art Director hos Buchs
Opgave: Visuel identitet / Nyt navn / Logodesign / Konceptudvikling / SoMe kreativer / Magasin / Foliedesign
I en tid hvor digitale medier fylder mere i medielandskabet og vores medieforbrug i samfundet er stigende, så skal der mere til end velassorterede bogreoler for at skabe tilstrømning til bibliotekerne. Det er Randers Bibliotek helt bevidste om, og derfor tilbyder de også et bredt repertoire af events og oplevelser, som f.eks. workshops i motion design, forfatterforedrag og strikkeaftener. 
Men selvom deres tilbud spænder bredt, så trængte deres visuelle identitet til et løft. Udtrykket skulle være mere nutidigt for at appellere særligt til de yngre målgrupper, og den visuelle profil skulle også kunne fungere digitalt. 
Randers Kommune stillede disse spørgsmål:
- Hvordan skaber vi en nutidig, overordnet visuel identitet for Randers Biblioteker, som tillader hver filial at få deres eget unikke udtryk? 
- Hvordan får vi fat i de yngre målgrupper – uden at skræmme de ældre målgrupper væk?
- Desuden drømte biblioteket om flere visuelle virkemidler, som kunne sættes i spil online, offline og i indretningen af biblioteket.
Den indledende konceptudvikling resulterede i et helt nyt navn
Jeg indledte den kreative proces med en omfattende brainstorm samt grundig research. Resultatet ledte til et helt nyt navn for Randers Bibliotek, nemlig RB00.
RB er en forkortelse af Randers Bibliotek og 00 beskriver de sidste to cifre i postnummeret 8900 Randers C. "Koden" er desuden inspireret af bog-katalogisering, hvilket er en kendt reference til biblioteks-branchen. Navnet 'RB00' har et yngre visuelt udtryk og er velegnet til animation, hvilket giver helt nye muligheder på de digitale platforme.
'Koden' komplimenterer desuden bygningens lidt arkitektonisk firkantede og bunker-agtige udtryk. Ved at differentiere postnummeret bliver det også muligt at give hver biblioteksfilial deres eget unikke logo.
Randers Bibliotek ønsker at fremstå imødekommende, inkluderende og danne en rummelig ramme om borgerne og skabe en sammenhæng til biblioteksfilialerne. Derfor har jeg arbejdet med cirklen i det nye logo. Navnetrækket er placeret assymetrisk for, at skabe en dynamisk energi. Man fornemmer en potentiel bevægelse i, at logoet måske kan trille, det gør øjet nysgerrigt.
Den nye farvepalet rummer syv farver. Randers Hovedbibliotek kommunikerer med de tre primære farver i midten, og biblioteksfilialerne har fået hver sin unikke farve i deres logoer, valgt fra den sekundære farvepalet
RB00 anvendes som en grafisk dekoration i kombination med en grafisk ring. Både ringen og RB00 taler visuelt sammen med logoet og styrker dermed effekten af den visuelle identitet. Ringen bruges bl.a. til at fremhæve vigtige elementer på fotos og her arbejdes med partielle fritlægninger. Typografien Adrianna er valgt pga. de lækre, bløde og imødekommende former og detaljer.
Det visuelle udtryk på bibliotekets sociale medier tager højde for, at mediet skal være nemt at drifte. Vi kombinerer hverdagens "snapshots" med mere grafiske opslag, hvor den nye visuelle identitet bidrager til en gennemgående og tydelig profil. Nedenstående er eksempler på hvordan feedet på Instagram kunne sammensættes.
Det siger kunden:
I forbindelse med tilblivelsen af vores nye visuelle identitet, har vi fået en fantastisk god sparring og vejledning af Heidi. Gennem hele processen, har vi haft en tæt dialog, hvor Heidi er kommet med masser af kreative indspark affødt af vores samtaler. Jeg synes, vi er kommet rigtig godt i mål – og designet afspejler præcist de grundtanker, som hele dialogen startede med. Og det er faktisk ret sejt!
Jens Sørensen,
Kommuniktation og Marketing, Randers Bibliotek
Logoet er også animeret – se animationen ovenfor. Det er med til at forynge udtrykket og udnytte mulighederne for at skabe bevægelse og blikfang på de digitale platforme. Animationen visualierer og formidler desuden sammenhængen og forskellen på Hovedbiblioteket og filialernes identiteter.
Identiteten er foldet ud på tværs af en lang række medier såsom posters, medarbejder beklædning, brevpapir, bogmærker, keyhangers, køretøjer m.m.
Jeg har udviklet grafiske ikoner, som illustrerer de forskellige biblioteksafdelinger samt events på websitet. Disse ikoner kan ligeledes bruges i selve indretningen på bibliotekerne.
Randers Bibliotek har en række køretøjer som f.eks. denne ladcykel og varebil og dem har jeg selvfølgelig også hjulpet med at implementere med den nye visuelle identitet. Nu er de rullende afdelinger af biblioteket også letgenkendelige i bybilledet.
Der er nu skabt en overordnet rød tråd og et ungdommeligt og mere nutidigt udtryk til Randers Bibliotek med den nye visuelle identitet.
Back to top